maaliskuuta 31, 2012

Lintunen Maritta: Sydänraja, Diffenbaugh Vanessa: Kukkien kieli

Lintusen uusin romaani kertoo 17 -vuotiaasta Ronjasta. Tyttö ihailee jatkosodassa kaatunutta sukulaista ja päätyy ääri-isänmaallisen Sydänraja-verkoston jäseneksi. Yhteisö vetoaa yksinäisen Ronjan toverikaipuuseen. Tiivis yhteisö vaatii lojaalisuutta ja sankaruutta, mutta tarjoaa vastineeksi vääristyneen vallankäytön vinoja ilmiöitä.

Ronja osallistuu Sydänrajan suunnitelmien mukaan uskonnollisen yhteisön lähetysmatkalle Karjalaan. Ryhmään kuulumista ja sen toimintaa ohjaavia sääntöjä käsitellään myös hengellisen liikkeen näkökulmasta.

Pidin eniten kirjan kiinnostavista teemoista. Tarinalla on monta kertojaa ja se hankaloitti lukemista. Muutoin Lintusen runollinen ja ilmava kieli on helppoa lukea. Sota-aihetta on käsitelty viime aikoina monessa muussakin kotimaisessa romaanissa. Seuraavaksi luen mielelläni jostain muusta aiheesta.

Kukkien kieli oli iloinen lukuyllätys. Kiinnostuin kirjasta Jäljen ääni -blogin esittelyn myötä. Pitkästä aikaa oli mukava lukea jatkuvajuoninen romaani. Aluksi ajattelin, että tarina on ennalta-arvattava, mutta yllätyin myönteisesti, sillä Diffenbaugh kertoo vanhempiensa hylkäämän ja sijaiskoteja kiertäneen Victorian tarinan niin, että lukijan mielenkiinto säilyy hyvin loppuun asti.

Diffenbaugh kuvaa mielestäni hyvin menneisyyden kokemusten vaikutusta elämään, varhaisen kiintymyssuhteen puuttumista, luottamuksen rakentamisen vaikeutta, korjaavien kokemusten mahdollisuutta ja anteeksiantoa. Kukat ja kukkien kieli lisäävät tunteikkaan tarinan kiinnostavuutta.


Ei kommentteja: