huhtikuuta 14, 2012

Göran Tunström: Erämaakirje

Päivittäinen lukuaikani vähentyi notkahtaen viikko sitten, kun Poikanen siirtyi taaperotahtiin eli nukkuu enää yhdet päiväunet. Pääsiäisen aikaan koko perhe oli kuitenkin lomalla ja sain aikaa nautiskella Tunströmin upeasta kerronnasta.

Erämaakirje kertoo Jeesuksen kasvusta ja valmistumisesta täyttämään hänelle varattu tehtävä Messiaana. Jeesus elää ihmisen elämän, mutta herkkänä nuorukaisena hän aavistaa erityisyytensä. Tunström kertoo koskettavasti mm. Jeesuksen lapsuudesta, suhteesta perheeseensä, erityisesti äiti Mariaan, ajasta Qumranin luostarissa ja ystävyydestä Johannes Kastajaan. Romaanin monet tasot antavat lukijalle myös mahdollisuuden pohtia oman elämänsä valintoja ja merkityksellisyyttä.

Kirja antaa sen, mitä takakansiteksti lupaa: "Runollisen kaunis kieli, filosofinen ja tarkka kuvaus sekä elämän salaperäisyyden tuntu tekevät tämän kirjan lukemisesta unohtumattoman elämyksen."

Tunström on taituri. Hän on yksi suosikkikirjailijoistani.

6 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Kiitos ja kyllä, samaa mieltä: Tunström on mestari. Minä ajattelin, että aiheensa puolesta tämä olisi raskas kirja lukea. Siksi viivyttelin sen kanssa. Olin täysin väärässä. Syvä ja merkityksellinen, niin kaunista kieltä. Tunström on siitä ihmeellinen kirjailija, että kaikki hänen kirjansa ovat loistavia. En ole moiseen taituruuteen ennen törmännyt.

Sanasulka kirjoitti...

Jokainen kirja on ollut elämys. Mikä olisi suosikki? Ehkä Jouluoratorio. Tai Kuuvieras. Tai...Todellinen Elämä...juu ei näistä osaa, eikä tarvitse valita.

Talvimatka Intiaan on minulla vielä kesken. Kimmellys ja Varas lukematta. Varas on omassa hyllyssä, mutta Kimmellys pitäisi hankkia jostain.

Katja kirjoitti...

En osaa sanoa minäkään, mikä on ollut paras Tunström. Kaikki! :D Ovat kyllä niin omanlaisiaan. Kimmellys puhutteli minua Alzheimerin(-kin) takia. Oi Tunström!

Kimmellystä onneksi saa! Halvin on antikvaari.fissä, myös huutonetissä ja antikka.netissä myynnissä. Minä olen miettinyt, ostanko jokaista vielä toisen kappaleen, kun olen alleviivannut ja kirjoitellut sivuille niin paljon, että saatan tuhota mieheni lukuelämyksen kommenteillani (hän aloitti nyt Erämaakirjettä). Pleijelin Kevään valoa -teostakin omistan kaksi kappaletta.

Sama täällä, Talvimatka Intiaan on vielä lukematta. Olen selaillut ja harpponut.

Elma Ilona kirjoitti...

Luin ainoaksi jääneeni Tunströmin lukiolaisena, tykkäsin kyllä mutta taisin olla hiukan nuori ihastumaan. Muistikuvieni perusteella tykkäisin kirjasta (en muista nimeä) vielä enemmän jos santsaisin sen nyt. Tämä Erämaakirje kuulostaa aivan mahtavalta, kirjalta minun makuuni. Kiitos innostavasta esittelystä!

Elma Ilona kirjoitti...

Nyt muistankin, se oli Kuuvieras jonka luin :)

Sanasulka kirjoitti...

Hei Elma Ilona,

kiva kun kävit ja upea juttu jos innostuit Erämaakirjeestä.

Itse luin uudelleen Tunströmin novellikokoelman Todellinen elämä ja tein sellaisia löytöjä, mitkä ensimmäisellä lukukerralla jäivät huomaamatta.

Lukuiloa!