kesäkuuta 15, 2011

Lars Sund: Aamu-unisen lintubongarin tunnustuksetLinnuista pitävän lukijan kannalta on onni, että kirjailija Lars Sund on myös lintubongari. Niin taidokkaasti Sund kuvaa  tuttuja lintuja, luontohavaintoja, ja selvittää mikä saa lintuharrastajat liikkeelle aamuaikaisella. Aamu-unisen lintubongarin tunnustukset koostuu päiväkirjamerkinnöistä. Omien lintuhavaintojensa lisäksi Sund kertoo mielenkiintoisia seikkoja linnuista, bongausreissujen sattumuksista ja lintuhulluista harrastajista.

Lukunäyte kirjasta: "Nuori pikkulepinkäinen tuntuu sulautuneen maisemaan vaikeasti selitettävällä tavalla, se on yhtä matalan mäen kanssa, jolla on graniittilohkareita, katajapensaita, jokunen mänty, tammia, saarneja. Märehtivät lehmät lepäävät nurmella kuin valtavat tyynyt, leuat jauhavat rauhallisin edestakaisin liikkein, toisinaan lehmät kääntävät päätään ja tarkastelevat minua levollisen lempeillä silmillään. Kellotapuli kohoaa kukkulan korkeimmalla kohdalla, tapuli on tummaa punamultaa, muodoltaan melko ankea. Kuten niin monissa uplantilaisissa seurakunnissa, sekin on hyvän matkaa kirkosta, jossa on valkeiksi rapatut keskiaikaiset kiviseinät, kapeat syvälle upotetut ikkunat ja jyrkkä paanukatto. Kukkulan juurelta avautuu tasanko: laaja, pitkänomainen kypsyvän viljan aava jota metsäpukuiset rannat reunustavat. Aurinko levittää lakeuden ylle keskikesän sinisen päivänvarjonsa, jota koristavat ylilentävien suihkukoneiden jälkeensä jättämät lauhdekiemuraiset köysikuviot. Maisema on hyvin yksinkertainen. Juuri sillä hetkellä se on täydellisessä tasapainossa itsensä kanssa." (s. 211)

Kirjan kansi on kaunis. Samoin kuvittaja Ika Österbladin oivallus liittää lintuihin kuvat niiden äänestä on hykerryttävä. Kuvittaja selvittää nähneensä äänet synestesian avulla samaa tapaan kuin joillekin päivät ovat tietyn värisiä jne.

Sund viittaa kirjassaan mm. näihin ruotsalaisiin kirjailijoihin: Ekelund, Aspenström ja Martinson. Etenkin Martinson saa Sundilta kehuja: "En tiedä ketään ruotsalaista luonnonkuvaajaa joka vetäisi vertoja Martinsonille tämän parhaina hetkinä. Silloin hän kirjoittaa kuten akvarellisti maalaa: nopeasti, tarkasti, äärettömän kevyellä kädellä - kuin hän heittäisi sanat kostealle paerille. Sitä on nautinto lukea." (s. 109) Viime vuosina lukemani ruotsalaiset romaanit ovat lähes poikkeuksetta olleet hyviä: Tunström, Ekman, Rynell, Pleijel, Hesserus. Sundin mainitsemat kirjailijat pääsevät lukulistalle siellä jo odottavien maanmiestensä Enquistin ja Delblancin jatkoksi.

Sund on syntynyt 1953 Pietarsaaressa. Hän asuu Uppsalassa, mutta vierailee vuosittain juurillaan Pohjanmaalla. Pohjanmaa-eepoksesta on tehty elokuva Colorado Avenue. Sundin romaani Pieni onnellinen saari oli minulle kevään parhaita lukukokemuksia.2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Kuulostaapa viehättävältä kirjalta, ja kuvitusidea on mainio! Tämä kirja sopisi varmasti myös hyvin lahjaksi luonnonystävälle. Kiitos että muistutit tästä. Minulla on ollut Lars Sundin nimi joskus jopa muistilapulla, mutta hienosti olin taas unohtanut tämänkin kirjavinkin...

Sanasulka kirjoitti...

Kyllä vain Jenni, sopii erinomaisesti lahjaksi. Tuosta sain idean, minulla on kirja myös ruotsinkielisenä. Hmm. Taidan jo tietää kuka sen saa...

Antoisia lukuhetkiä Sundin seurassa. Pieni onnellinen saari oli upea.