toukokuuta 26, 2012

Juha Iisak Koivisto (toim.): Eräjuttuja

Juha Iisak Koiviston toimittaman kirjan teemana on erämaaluonto. Kirja on jaettu kolmeen jaksoon: Metsänpoika tahdon olla, Kuukkelin maa ja Tundralla ja sademetsissä.

Ensimmäisen jakson tekstit kertovat suomalaisesta metsästä. Mukaan on otettu katkelma Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Toinen jakso koostuu eräteksteistä, joissa liikutaan Lapissa mm. Yrjö Kokon Oksasta havupuu halkeaa. Kolmas jakso vie lukijan Suomen ulkopuolelle -tundralle, sademetsään, preerialle ja savannille. Mukana on esimerkiksi lainaukset Robinson Crusoesta ja Ulla-Lena Lundbergin lintumatkasta Siperiaan.

Kiinnostavan aiheen ympärille kerätty tekstikokoelma oli mukava luettava. Kirjassa oli sopivasti sekä fiktiivisiä, että faktatekstejä. Katkelma Seitsemästä veljeksestä jätti kipinän lukea koko kirja. Matti Kettusen Aavesoutaja sai muistelemaan isovanhempien kertomuksia "hammajaisista", elämän merkillisistä sattumuksista. Robinson Crusoe on seikkailuklassikko, joka olisi mukava lukea kokonaan ja kirjailija-tiedemiesten Peter Freuchen Nälkä ja Grzimekin Yö Ngorongoro-kraatterissa olivat huimia selviytymistarinoita. Freuschen teksti sijoittui Grönlantiin ja Grzimekin Afrikkaan.

Tässä kuvapari tämän päivän eväsretkeltä.Ei kommentteja: