huhtikuuta 16, 2011

Johan Bargum: Syyskesä

ruotsinkielinen alkuteos

Kirjasuositus on joskus kuin lahja. Kiitos ystävälle. Kadotin uneni aamuyöllä ja luin Bargumin pienoisromaanin. Kirjassa on vain 124 sivua ja silti se onnistuu kuvaamaan koskettavasti perheen ihmissuhteita, mutta myös päähenkilön elämänasennetta ja -valintoja. Bargum ei selitä, hän kertoo sukuhuvilan tapahtumista ja antaa lukijan oivaltaa. Jäntevää ja kuulasta kerrontaa oli ilo lukea. Elämänmakuisia teemoja kirjailija lähestyi lempeän ymmärtävästi.

Kirjan takakansiteksti pitää hyvin paikkansa: "Surumielisyys, jännitys ja leikki väreilevät kuin valo ja varjo Johan Bargumin nautittavassa ihmissuhdedraamassa, jonka näyttämönä on suomenruotsalainen saaristohuvila." Kirja pääsi suosikkilistalleni. Jos vain löydän, niin hankin kirjan omaksi ja sijoitan hyllyssä Schoultzin viereen. Eilisellä kirjastoreissulla nappasin mukaan Bargumilta kaksi muutakin. Tuskin maltan odottaa lukemista. Kirjailija ei ole minulle entuudestaan tuttu, joten kiinnostaa kovasti selvittää kuka hän on, ja miten en ole törmännyt hänen nimeensä kotimaisessa kirjallisuuskeskustelussa.

4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Ole hyvä, Sanasulka. <3 Ihanaa, että pidit! Minulla on tosiaan 16 vuotta siitä, kun luin Bargumit (en ihan kaikkia, Syyskesä ja Kesäpoika olivat suosikkini) ja olin erittäin otettu. Ajattelin lukea nyt uudestaan. Kurkkaapa antikvaari.fi:stä, siellä on joitakin Syyskesiä kuntoluokituksella 4, antikka.netissä kaksi (kolmosia).

Sanasulka kirjoitti...

Aloitin päivällä Koivukarin novelleja, mutta ei, haluan lukea Bargumia. "Matkalla" on seuraavana vuorossa.

Jännittävä kuulla miten tämän hetkinen lukukokemuksesi eroaa kuudentoista vuoden takaisesta. Voisi ajatella, että on edellistä vieläkin elämyksellisempi.

Kiitos noista linkeistä. Tilaan omaksi heti.

Jenni kirjoitti...

Tämä kuulostaa ihan täydelliseltä kesäkirjalta, kiitos vinkistä! Laitoin kirjan itselleni ylös, että muistaisin palata siihen, kun mietin kesälukemisia.

Pienen mökin emäntä kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta kirjalta, täytyypä etsiä käsiini!