syyskuuta 07, 2011

Kjell Askildsen: Thomas F:n viimeiset julkiset tunnustukset

Kirjatilauksien saapumista odotellessa valitsin omasta hyllystä norjalaisen Askildsenin novelleja. Kokoelmassa on 123 sivua ja 12 novellia. Tyylitaituri Askildsen ei tuhlaile sanoja, vaan käyttää niistä jokaisen harkiten. Novellien päähenkilö on 90 -vuotias Thomas F. Tarinat kertovat lyhyistä kohtaamisista ja erakoituneen vanhuksen arkisista sattumuksista. Tekstien "lopun edellä" olevasta tunnelmasta huolimatta tarkka kerronta ja vähäeleinen ironia saavat lukijan hymähtelemään.

"...maailmassa oli turhan monia sanoja liikkeellä, eikä sillä, joka puhuu paljon, ole sana hallussaan." (s. 69)

Lyhyet tekstit toimivat hyvin Poikasen päiväunien aikana luettavaksi. Sujautin kirjan mukaan vaunulenkille ja istahdin merenrannalle muutaman novellin ajaksi. Loput tuli luettua kotipihalla vaunua heijatessa :)

Askildsenilta on suomennettu ainakin novellikokoelmat Suuri autio maisema ja Tessalonikin koirat, sekä pienoisromaani Saari.

5 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Tv:stä tuli tästä Askildsenin kokoelmasta muokattu Thomas-leffa jokunen vuosi sitten.http://www.film-o-holic.com/haastattelut/miika-soini-thomas/
http://www.filmifin.com/arvostelu.php?site=filmi&id=1652

Riipaisevan koskettava, ihan loistava Lasse Pöysti tuossa Thomasin roolissa! Sen katsottua oli pakko hankkia nuo kokoelmat. Niin kauniit nimetkin. En ole kuitenkaan saanut luettua mitään näistä loppuun. Eikä johdu niukkuudesta. Taiturimaista tekstiä on, tuli Kafka mieleen.

J.K. Ihan ohi aiheen: Thomas-leffan ohjannut Soini lupasi tehdä Fossumin Murtumasta leffan, jonka piti ilmestyä nyt syksyllä 2011. Täytyypä googlata, mitä sille kuuluu.

Sanasulka kirjoitti...

Kiitos Katja! Ihana, että jaksat vinkata noita leffoja, vaikka tiedät miten vähän niitä katson. Tykkäisin varmasti, mutta kun mietin päivähösän rauhoituttua -kirja vai leffa - niin kirja vie voiton.

Muutama Poirot tuli katsottua loppukesästä. Olivat visuaalisesti antoisia. En tiennytkään Thomas-leffasta. Sinulla on niin kiinnostavia suosituksia, että taidan taas innostua.

Jos löydät jotain Murtumasta, niin kerrothan.

Katja kirjoitti...

Googlasin Murtumaa leffana, mutta ei löytynyt mitään. Thomasta ei löydy näemmä täältä kirjastoistakaan. Myynti-dvd:nä on. Saatan hankkia omaksi. Oli kyllä upea.

Tässä vielä makupala:

http://www.film-o-holic.com/arvostelut/thomas/

Miika Soini kirjoitti...

Terve!

Thomas kiersi maailmalla kaksi vuotta festivaaleja ja on nyt "telakalla". Lisätietoa tulevasta "Murtuma" elokuvasta löytyy esimerkiksi täältä: www.miikasoini.blogspot.com

Ainoa info mikä sivuilla ei pidä paikkaansa on arvioitu ensi-ilta, joka näillä näkymin on 2012-2013 vuodenvaihde.

Ja jos "Thomasin" haluaa niin sen löytää vaikka täältä: http://www.discshop.fi/elokuvat/dvd/thomas/P76034

...on näköjään alennuksessakin...

Terveisin
Miika Soini

Katja kirjoitti...

Kiitos isosti, Miika! Thomas on nyt tilattu, Murtumaa myös odotan.