maaliskuuta 29, 2011
Kathrin Schmidt: Et sinä kuole
"Aneurysman repeämistä edeltävät viikot ovat pyyhkiytyneet pois. Mitään ei ole tallella. Joskus hänen mieleensä ilmaantuu muiston riekale, mutta se on poissa ennen kuin hän ehtii tarttua siihen." (s. 41-42)
Et sinä kuole on Schmidtin omaelämäkerrallinen romaani. Päähenkilö Helene menettää aneurysman repeämisestä aiheutuneen verenvuodon seurauksena kyvyn puhua, liikkua ja muistaa. Kirjassa seurataan Helenen toipumista, lähinnä muistin palautumista. "Hänen pitää punoa muistikuvista lanka, jota pitkin voi hivuttautua eteenpäin." (s. 42)
Omaelämäkerralliset tapahtumat on etäännytetty ja muutettu taitavasti kaunokirjalliseen muotoon. Lukijana odotin päähenkilön ajatusten ja toipumisen laajempaa kuvausta. Kaipasin lääketieteellistä faktaa ja omakohtaisuutta samaan tapaan kuin Hustvedtin Vapisevassa naisessa oli. Schmidt on rajannut kirjan tapahtumat lähinnä muistikuvien kokoamisen ympärille.
"Hän tuntee hetkellistä epävarmuutta, sillä aneurysman repeämistä edeltävät kuukaudet ovat piilossa ilmavien, seitinohuiden verhojen takana. Joskus tuuli onnistuu hetkeksi työntelemään niitä sivuun, mutta hän ei vielä saa otetta kuin pienestä aavistuksen liepeestä, ja kun se on hänen kädessään, hän yleensä uskoo näkevänsä vilahduksen toisesta liepeestä. Hän avaa kätensä tarttuakseen siihen, mutta ensimmäinen pääsee heti karkuun. Harmissaan hän päästää toisenkin pakoon. Niin käy kerta toisensa jälkeen." (s. 239)
Raskaasta aiheesta huolimatta toiveikas ja hämmästyttävä kuvaus ihmiskehon ja -mielen toipumisesta.
maaliskuuta 28, 2011
Hotakainen: Juoksuhaudantie, Hassinen: Kuninkaanpuisto
Joskus voi käydä niin, ettei lukulistalla ole sopivaa kirjaa, lukutuuli voi olla kateissa tai muut asiat vievät ajatuksista tilaa. Silti tekee mieli lukea, ja silloin on mukava tarttua ns välikirjaan. Sellaisia olivat minulle Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie ja Pirjo Hassisen Kuninkaanpuisto. Nappasin molemmat kirjat naapurissa asuvan tätini hyllystä.
Juoksuhaudantie oli mainio välikirja. Leppoisa ja letkeä. Kirjasta olisi voinut juoksuttaa isoja ja merkityksellisiä teemoja parisuhteesta, erosta, pakkomielteestä, asuntokaupasta, mutta tarina toimi hyvin myös ilman ajatuksellisia syväsukelluksia. Vinhaa vauhtia pyörivät käänteet hymyilyttivät moneen kertaan.
Kuninkaanpuisto ei hymyilyttänyt lainkaan. Muutaman kymmenen sivun jälkeen olin jo jättää kesken, mutta jatkoin sitkeästi loppuun. Viimeiset sata sivua luin harppoen. Kirjan tapahtumat kerrotaan kahden henkilön kautta. Henkilöiden elämät sidotaan toisiinsa teennäisesti. Mukaan on ympätty historiaa ja puistolla on tärkeä rooli. Juoni on heikko ja sirpaleinen. Aistillinen kuvaus on tässä romaanissa tympeää, paikoitellen jopa inhottavaa. Takakansitekstin mukaan Kuninkaanpuisto on Finlandia-ehdokas 2004. Jos suomalaisen proosan kärki (etukansiteksti) on tällaista, niin en ole kiinnostunut.
maaliskuuta 25, 2011
Nimipäiväkukka
Kuvasulka lahjoi minua nimipäivänä Eliaksenkukalla. Kasvitieteilijä Elias Tillandzin mukaan nimetty kasvi kukkii vain kerran elinaikanaan. Ruusukkeesta kohoaa yksi voimakkaan sininen kukka kerrallaan. Kun yksi on lakastunut, aukeaa seuraava.
maaliskuuta 24, 2011
Kazuo Ishiguro: Yösoittoja
Ishiguron uusin oli hämmentävä lukukokemus. Yösoittoja koostuu viidestä tarinasta joita yhdistää musiikki. Kerronta on sujuvaa, tapahtumat näkee kuvina ja paljon jätetään sanomatta. Tuttuja piirteitä kirjailijan aikasemmista romaaneista. Silti jotain puuttui, koska tarinat katosivat jälkiä jättämättä. Edelliset ovat ihastuttaneet ja ajatteluttaneet jälkeen päin. Ehkä lukemisen ajankohta ei ollut sopiva Ishiguron hienovireiselle ja tarkkaavaisuutta vaativalle kerronnalle. Myös netistä löytyvien arvostelujen perusteella Yösoittoja on saanut lukijoilta ristiriitaisen vastaanoton.
maaliskuuta 22, 2011
Canales & Guarnido: Blacksad. Hiljainen helvetti.
Pari vuotta sitten sarjakuvia harrastava ystäväni tutustutti minut tähän visuaalisesti vahvaan taiteenlajiin. Luettuani pari kassillista sarjakuvia, löysin oman suosikkini, Blacksadin. Komearaaminen kissa on yksityisetsivä, joka ratkoo toimeksiantoja 1950 - 1960 -luvun Yhdysvalloissa.
maaliskuuta 21, 2011
Lars Sund: Onnellinen pieni saari

maaliskuuta 19, 2011
Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää

Siri Hustvedt: Vapiseva nainen

maaliskuuta 15, 2011
Tilkku päivässä pitää mielen virkeänä
maaliskuuta 12, 2011
Kuka on murhaaja?

Lukupäiväkirjani mukaan luin tammi-helmikuun aikana 22 kirjaa. Aika monta niistä on dekkareita. Pari vuosikymmentä sitten ahmin murhamysteerejä valtavasti. Rikokset saivat väistyä kaunokirjallisuuden tieltä, kunnes alkuvuodesta aloin kaivata selkeää ja sujuvaa luettavaa odotuksesta rasittuneelle ja keskittymiskyvyttömälle mielelle. Tutustuin kirja-aiheisia blogeja lukiessani termiin "cozy mystery". Nämä kotoisat/mukavat mysteerit tarjoavat ajanvietettä meille, jotka emme kaipaa dekkareilta ylenmäärin jännitystä ja raakuutta.
"Cozy mystery" -kuningatar lienee Agatha Christie. Kirjoissa kuvaillaan miljöötä ja henkilöitä. Juoni keskittyy selvittämään murhaajan.
Uudempia ”mukavia mysteerejä” edustavat esimerkiksi Sujata Massey ja Louise Penny. Masseyn kirjojen tapahtumat sijoittuvat Japaniin, Pennyn Kanadaan. Molemmat sarjat ovat olleet mukavia luettavia, koska sarjan edetessä seurataan päähenkilön yksityiselämää ja kirjojen tapahtumapaikat tulevat tutuksi. Jos Venetsia kiinnostaa, niin sinne pääsee Donna Leonin mukana. Andrea Camillerin kirjat vievät lukijansa Sisiliaan.
En ole varma kuuluuko kotimainen Outi Pakkanen tähän lajityyppiin, mutta hänen tuotannostaan löytyy ”kotoisan mysteerin” tyypillisiä piirteitä. Henkilökuvauksen lisäksi Pakkasen kirjoissa kokataan, syödään ja nautiskellaan lasillinen viiniä murhan ratkaisemisen ohessa.
Dekkarimania -blogissa on hyvä esittely näistä "mukavista mysteereistä".
maaliskuuta 11, 2011
Kevätkasvua

maaliskuuta 10, 2011
Mitä tänään syödään?
maaliskuuta 08, 2011
Tervetuloa, Herra Possu
![]() |
lanka: Novita wool, puikot 4 mm |
Muistatko lapsuutesi lempilelun tai unikaverin? Äiti on kirjoittanut Kulta-aika lapsuuden -kirjaani, että lempileluni oli korvaton pupu, jota pidin autona. Hmm. Pupuautosta minulla itsellä ei ole mielikuvaa, mutta valko-oranssin uninallen muistan.
Mieheni rakkain lelu oli pupu. Pupua oli mukava kuljettaa kaulasta. Kantamisesta kaula kului ohuen ohueksi kaitaleeksi ja pupun pää suorastaan retkotti.
Lasten unia valvovat Maisa-hiiri (Lucy Cousinin kirjoista tuttu), Kilkkunalle (nallen sisällä on kulkunen), Jasu-nalle (ruskea ja pörheä) ja Pehmompi peitto. Pehmompi peitto on nimensä mukaisesti erittäin pehmoinen, jo moneen kertaan paikattu vauvapeitto.
Nyt meille muutti Herra Possu. Tikuttelin possuherralle raamit, täytin vanulla ja ompelin ilmeen. Saa nähdä ottaako kevätvauva Herra Possun leikkeihinsä.
maaliskuuta 07, 2011
maaliskuuta 06, 2011
Kevään valoa ja väriruutuja
Keittiön ikkuna sai viime viikolla raikkaan ilmeen Pentikin kevätmalliston krookuksista. Ompelu ei ole vahvuuteni, joten työ kuusimetrisen kankaan kanssa vei melkoisesti aikaa, mutta nyt ruokailuerkkeri aaltoilee sinisen ja turkoosin sävyissä.
![]() |
lanka: Novita 7 veljestä, koukku: 4mm |
Aikaisemmin olen tehnyt paljon käsitöitä, lähinnä neulonut. Arjen runsaus ja käsikipuilu pysäyttivät käsitöiden tekemisen kokonaan pari vuotta sitten. Jäätyäni alkuvuodesta sairauslomalle hain käsityökorin esille ja vietin monta arkiaamupäivää takkatulen äärellä virkkaamalla isoäidinneliöitä. Käytin peitteeseen kotoa ja mummulasta löytyneet jämälangat. Saman mallin toistaminen ruutu ruudun jälkeen ei kyllästyttänyt lainkaan, kun sai suunnitella erilaisia väriyhdistelmiä. Käsi määräsi tekemisen tahdin, joten peite valmistui verkkaisesti muutaman palan päivävauhtia.
maaliskuuta 05, 2011
Toipilaan linturetki
Eilen illalla suunnittelimme tälle päivälle flunssatoipilaalle sopivan linturetken: autolla kaupungin hautausmaalle, sieltä joelle ja lounaalle meren rantaan.
Olimme ottaneet muutaman askeleen hautausmaan portin sisäpuolella, kun meitä kohti rynnisti kukkahelmainen pyöräilijä. Nainen syytteli meitä piittaamattomiksi lintubongareiksi ja lintujen häiritsijöiksi. "Minä, sairas vanha nainen, ruokin siivekkäitä ystäviäni läpi talven, ettekä te kaupungin kiikarikaulat tee mitään lintujen hyväksi!" Kerroimme, että olemme ensimmäistä kertaa tällä hautausmaalla kiikaroimassa, eikä tarkoituksenamme ole häiritä lintuja. Lintunainen pahoitteli kiivaita sanojaan, ravisteli muovikassillisen siemeniä ruokintapaikalle ja alkoi kertoa tarinoita niin hautausmaan kuin kotipihansa linnuista.
Lintuja riitti varmasti meille kaikille. Toistasataa tilheä ruokaili koristeomenapuissa. Valppaasta parvesta lähti melkoisesti ääntä: sirinää ja lentoonkohahduksia.
Joella näimme saman verran sinisorsia. Pullasorsana tunnettu kaupunkilaji voi tuntua tylsältä havainnolta, mutta auringonpaisteessa hohtavat sinisen, vihreän ja violetin värit olivat kauniita katsella.
Toipilaan linturetken makoisa päätös oli termarilounas meren rannalla.